Les papallones i la simetria a P5!

Bona tarda famílies!

Aquesta setmana a P5, en relació amb el projecte de la Maria Sybilla Merian i el seu estudi per les papallones, hem volgut investigar i saber més sobre aquests insectes. Així, a partir de la lectura del conte L’eruga goluda, vam començar a introduir-nos en el procés de metamorfosi, el qual la Maria Sybilla va observar, descriure i documentar. A partir d’imatges reals d’erugues i papallones i una detinguda observació amb lupes, vam fer un joc d’atenció i memòria per parlar dels colors que tenen ambdós insectes, les parts del seu cos, el nombre de potes que tenen, si tenen antenes o no, la forma de les seves ales…

A partir d’aquestes observacions vam descobrir que les ales de les papallones són simètriques! I per tal d’entendre millor aquest concepte de simetria, vam estirar-nos al terra, vam dibuixar-nos unes ales i vam començar a crear amb els blocs lògics, per introduir-lo d’una manera més vivencial i divertida!

Aprofitant el bon temps, vam sortir a la terrassa a dibuixar papallones amb ales de mesures i formes i utilitzant diferents traços. Mireu quines papallones més divertides i creatives!

Al taller d’hivern del dimarts, aquesta setmana ens va tocar l’activitat amb taules de llum! Vam explicar el conte El floc de neu i tambmé  vam poder descubrir i calcar diferents formes que poden tenir els flocs de neu. Ens vam haver de concentrar molt!

A la sessió de pintura d’aquesta setmana, vam poder experimentar, amb temperes, la simetria. Posant en pràctica les formes que havíem observat en les ales de les papallones: taques, punts, línies… Vam posar-nos a pintar i… En ajuntar les dues meitats dels fulls, els resultats van ser preciosos i molt acolorits! Per altra banda, en paral·lel, vam continuar jugant i creant noves simetries amb diferents materials: amb les peces creatives i amb la plastilina.

A final de la setmana, vam poder anar al Museu Blau! Abans d’entrar, mentre fèiem temps per visitar les exposicions, vam poder gaudir d’una estona molt agradable al parc del costat del museu. Tenia unes infraestructures molt variades i ho vam passar genial!

Just entrar al museu, ens vam trobar amb una gran sorpresa: Hi havia una exposició de dones científiques on apareixia la Maria Sybilla! Vam poder llegir la biografia exposada i vam poder descobrir contents/es que moltes de les coses que explicava, ja les sabíem! Així com vam poder aprendre’n de noves. A la primera part, vam visitar l’exposició “Bebés Animals” on vam poder observar diferents tipus de cries d’animals i interactuar amb algunes propostes de les instal·lacions: un vídeo sobre la metamorfosi de la papallona, un toca-toca de diferents pelatges d’animals, un joc sobre què menja cada espècie…

A la segona part de la visita, l’exposició “Planeta Vida”, vam poder observar de ben a prop moltes espècies diferents de papallones, altres insectes i animals dissecats. Les estrelles es van mostrar entusiasmades amb aquesta exposició! Aquesta part de la visita va despertar, especialment, la seva curiositat.

 

Per acabar la setmana, dues companyes de les estrelles ens van explicar el conte  L’eruga goluda, que ja havíem explicat a principi de setmana. Ho van fer molt bé! Arran del conte, vam ordenar seqüencialment el procés de metamorfosi i vam llegir i escriure les paraules: ou, eruga, crisàlide i papallona. La setmana que ve continuarem investigant…

Bon cap de setmana!!