Temps i espai per viure els canvis

Les Maraques aquestes setmanes estem molt ocupades amb dos esdeveniments: la incorporació de dues persones al grup, i la tornada a la rutina després de les vacances i el Casal de Nadal.
La vida és farcida de canvis, alguns més preparats i d’altres que arriben més per sorpresa. En el nostre cas, no sabíem que dues companyes deixarien de venir a l’Escola una temporada, per exemple, i en canvi teníem clar que dos infants s’incorporarien al gener i que tots tornaríem a conviure després de la pausa nadalenca. Des de l’Escola creiem fermament en la necessitat d’acompanyar infants, famílies i persones del grup en general a viure aquests canvis, permetre’ns acomiadar el que deixem enrere agraïdes per tot allò compartit i donar espai a les noves oportunitats que vindran.
Això requereix espai i temps a totes les etapes, però en edats primerenques, on els ritmes els marca cadascú en funció de diversos motius ineludibles i on el llenguatge verbal encara no és el centre de la comunicació, encara més. És per això que expliquem als infants què passarà però sobretot els donem el temps per viure-ho, experimentant el que ja sabíem que passaria i deixant-nos sorprendre per tot el que ens aporti “el directe”. I la veritat és que mai ens decep. La veritat és que sempre ens adonem que per molt que les mestres haguessin preparat les coses d’una manera més tancada o guiada mai haurien imaginat vivències, experiències i situacions que sí que es donen quan els infants tenen temps, espai i acompanyament per ser, fer i viure. En un món que va força de pressa i on moltes persones adultes confessen desitjar afluixar el ritme i assaborir l’ara i l’aquí, quina sort que tenim les Maraques de poder-ho fer cada dia a l’Escola, oi?