Un dia de P3 a Virolai Petit

Un dia a l’escola de Virolai Petit, aquest any que ja fem P3, és tota una aventura. Cada dia hi ha alguna cosa nova, experiències amb companyes i companys que no esperàvem, ens fem grans, aprenem i sobretot ens ho passem molt bé. (Tot i que en algun moment hem de compartir una joguina i ens costi una mica, o hem d’esperar el nostre torn… Però això segur que ens fa créixer!)

Bé doncs, encara que hi hagi novetats a diari, hi ha algunes rutines establertes a l’aula que ens ajuden a estar més segurs, a saber què s’espera, què passarà i això ens permet estar més tranquils i ens calma. Són els hàbits i les rutines. Molt importants per aquestes edats.

En primer lloc, quan arribem, cada nen i nena ens traiem la jaqueta i la motxilla al calaix, abans però ens responsabilitzem de deixar la cantimplora i l’esmorzar (i els dilluns el llençol) a les caixes corresponents. Ho fan sols (alguns es despisten una mica, però és important que ells prenguin l’hàbit de responsabilitzar-se de les seves pertinences).

 

Després fem una mica de joc lliure…

 

… fins que és l’hora d’esmorzar. Fem una rotllana “A la una fem una rotllana, a les dues fem una rotllana, a les tres la rotllana no/ja s’ha fet”. Seiem i primer ens posem el gel, després prenem la temperatura (tot i que ja sabem que la preneu a casa cada dia) i agafem la carmanyola per esmorzar.

 

Després de beure aigua, fer pipi i rentar-nos de nou les mans sortim al pati. Durant l’estona de pati juguem  al sorral, amb les motos i tricicles, els trens, les vies pels cotxes, pintem a la pissarra o les peces grans per fer un castell. Quan acabem recollim entre tots i totes, encara que de vegades ens costi una mica.

Bevem aigua i tornem a fer rotllana per a explicar-nos què ens ha agradat del pati, què no, com ens ho hem passat, amb qui hem compartit l’estona, resolem els possibles conflictes que hagi pogut haver-hi.

Després iniciem una activitat de propostes. Sovint exposem un tema i després el treballem de forma individual experimentant amb material adequat (aquesta sovint és l’activitat que us descric a l'”avui hem fet”). Poden ser propostes de caire cognitiu, d’expressió corporal, musical (Albert) emocional, psicomotriu (psicomotricitat fina), sensorial-experimentació o de ciència.

 

L’hora de dinar esdevé un moment molt important del dia. Cada infant va al lavabo, es renta les mans i l’hàbit que ja tenim molt interioritzat (i que hauríeu de veure en directe per creure-ho) és que parem la taula; cadascú agafa el seu got, tovalló, forquilla/cullera i la cadira. Es posa al seu lloc i un cop tots i totes estem asseguts cantem una cançó per desitjar-nos un bon àpat. Ens esforcem per a tastar, encara que sigui un cop, aquells menjars que ens agraden poc (de vegades, inclòs, descobrim que ens agraden més del que imaginàvem).

Quan acabem de dinar recollim el nostre plat de les postres, el tovalló i el got deixant-lo al seu lloc corresponent. Ens rentem les mans de nou i ens descalcem per a dormir la migdiada. De vegades ens costa però procurem descansar i no despertar el son dels altres companys i companyes.

Ens despertem de forma relaxada, amb una música ens diem bona tarda i cadascú plega el seu matalàs i el guarda al lloc corresponent. Fem un pipi, bevem aigua i ens esforcem a posar les sabates. Hi ha una proposta tranquil·la pels que van acabant; plastilina, gomets, peces d’encaixos petites…

Un cop ja estem tots preparats fem una última activitat; cançons o una dinàmica d’anglès amb la Dori, psicomotricitat al pati de dalt o joc lliure.

Finalment, a l’hora de marxar tornem a fer la rutina d’anar al lavabo, beure aigua i arreplegar les nostres pertinences; cadascú s’agafa la seva cantimplora i la posa a la motxilla. Ens esforcem per posar-nos la jaqueta i la motxilla i amb un conte final, agafem l’entrepà i … dia acabat a l’escola!