Al cicle mitjà, estem gaudint d’un munt d’experiències…

El 12 de setembre vam tornar a l’escola, la majoria de nosaltres, amb moltes ganes de retrobar-nos amb els amics, i una mica nerviosos pel canvi de curs.

Ja estem a finals octubre, i aquest mes i mig a l’escola se’ns ha passat molt ràpid. 

Els nens i nenes de 3r hem canviat de pis, pugem més escales, ja som més grans i gaudim a classe de la companyia d’amics, que no coneixíem gaire. Els alumnes de 4t., han canviat d’aula i ara són els “grans” del cicle.

Tots plegats, hem compartit, compartim i compartirem molts moments, experiències i vivències, al llarg d’aquest curs.

Un dels projectes en els quals en hem endinsat en aquest principi de curs, ha estat el projecte d’Autoconeixement. Hem fet moltes activitats com ara: les illes de la personalitat, “Així soc jo…”, “Així em veuen els companys…”, identifiquem els nostres punts forts, busquem el nostre repte del curs, etc. Moltes d’aquestes activitats les hem fet en rotllana, asseguts a terra i parlant d’una manera molt propera.

Totes aquestes activitats ens han ajudat a confegir el nostre Pla Personal, que, com ja sabem, ens acompanyarà durant tot el curs, i a més a més, és un document viu, que anirà canviant en funció dels nostres avenços i dels reptes que ens vagin sorgint.

Moments de lectura, projectes, treballs de grup, estones amb els ordinadors i les tauletes, fem recerques, fem esport, dibuixem, gaudim d’activitats que ens organitzen els nostres companys d’ESO, participem en jocs i concursos, fem dinàmica, escrivim, cantem, fem “mates”, gaudim dels espais d’aprenentatge… En definitiva, anem creixent i anem aprenent en molt bona companyia…

Amb els companys de cicle, hem començat a fer els espais d’aprenentatge. Són 6: “Cantem paraules” (fem poesia i jocs amb mots), “Experimentem” (ens convertim en experts del mètode científic), “Stop motion” (creem històries i les ajuntem amb imatges, amb les tauletes, i les representem), “Orquestra orff” (toquem instruments), “Art i Creació” (inventem jocs i instruments amb diferents tips de materials) i “Màquines simples” (on muntem màquines simples de Lego amb mecanismes senzills).

Vàrem inaugurar-los fent una rúbrica, que ens va servir per fer el punt de partida i saber què ens trobaríem en cada espai. Inclourem aquesta rúbrica en el nostre recull avaluatiu (la carpeta transparent del PPA).

Mica en mica, també ens endinsarem en els projectes de cada curs. A tercer, treballarem les “Excursions per Catalunya”. Descobrirem com és el nostre relleu, què necessitarem per fer una travessia, i, fins i tot, farem d’excursionistes experimentats caminant per una ruta pensada per nosaltres mateixos.

A quart, treballarem “Mireu com es fa…”, on investigarem els sectors del treball. I acabarem construint el nostre propi producte a partir de les necessitats que anem trobant.

A cicle mitjà, ja som més autònoms, i disposem d’un “espai” anomenat TOP (Temps d’Organització Personal), en el qual segons la nostra decisió, acabem feines, llegim, arxivem feines acabades a l’arxivador, etc. segons ens convingui en cada moment.  En la carpeta, que de tant en tant, va cap a casa, tenim aquelles feines que estan “en procés” i que el cap de setmana, podem anar avançant.

Utilitzem molt l’agenda, com a llibreta orientadora del nostre temps. La utilitzem per organitzar-nos, per transmetre missatges als pares, per saber quants dies queden per entregar una feina, o, si cal tenir en compte, alguna data especial.

Una altra activitat destacable per als nens i nenes de 4t. ha estat el premi del concurs del projecte de Creativació, que varen guanyar el curs passat. Hem estat construint, amb força i enginy, unes casetes de fusta per què els ocells puguin aixoplugar-se, entre els arbres al bosc.

Un munt d’experiències viscudes… I això no ha fet més que començar!