Estones de pati de P3 i P4

El pati és un espai de llibertat on els nostres infants aprenen a organitzar-se de forma autònoma, a prendre decisions, a posar en marxa la seva creativitat, a superar conflictes… En aquesta estona es produeixen molts moments de joc, tant motriu com simbòlic, i són especialment bonics aquells moments on sorgeixen jocs i idees compartides entre infants de diferents classes.

Avui, uns quants nens i nenes han començat a fer una muntanya molt gran al sorral. Quan els adults ens hi hem acostat encuriosits, ens han explicat que estaven fent un arbre de Nadal… i entre tots el decoraven i cantaven Nadales!

I és que a l’hora del pati hi ha mons paral·lels: dins el mateix sorral d’altres nens i nenes juguen a fer bombons i cuinen. N’hi ha que busquen esquelets de dinosaures (arrels enterrades)!

Alguns construeixen cases amb les caixes de fruita: són cases amb llits, habitacions, portes, finestres… també van amb: cotxes, avions, autocars… Aquí esdevé un moment on veiem com els nostres infants poden potenciar la seva creativitat i la seva imaginació.

Al tobogan, mentrestant, d’altres pugen i baixen. Sense voler van progressant en el coneixement i el domini del seu cos, en el moviment i la coordinació, tot prenent consciència de les seves possibilitats. Podem veure també com hi ha qui s’amaga a la part de baix del tobogan per a tenir la seva intimitat, buscant un amagatall.

A la caseta els nens i nenes hi representen tot tipus de situacions de la vida quotidiana que ens envolta. A través del joc simbòlic recreen i interioritzen la complexitat de les relacions humanes (l’amistat, els conflictes, la mediació, l’ajuda…). En el joc simbòlic, els objectes, les accions i les situacions representen d’altres moments viscus o imaginats, i adquireixen diferents significats que permeten als infants desenvolupar-se a nivell afectiu, motriu, cognitiu, social i comunicatiu. Una caixa de fruita es converteix en ordinador, l’espai en una habitació o estança de la casa i l’infant en un adult que es connecta per treballar.

Al racó de la palmera s’estiren a l’herba i observen l’entorn que els envolta, els canvis climatològics i fins i tot descobreixen els insectes del pati. Sense voler interaccionen amb l’entorn i es formulen qüestions que esdevenen futurs aprenentatges compartits.

I amb tot això, quin és el paper dels adults de l’escola en aquestes estones?

Els mestres:

  • Observem com es relacionen els infants.
  • Fem de mediadors quan es donen conflictes.
  • Dialoguem amb els infants de temes molt diversos.
  • Potenciem que hi hagi un bon clima de convivència.
  • Vetllem perquè els infants es comportin de forma adequada.
  • Supervisem que es complexin les normes.
  • I també gaudim de l’estona de lleure amb els nostres infants.

Les estones de pati són un espai molt útil per seguir educant. Cal aprofitar tot el seu potencial.

 

P3 i P4 Escola Reina Elisenda Virolai.