Màquines simples: la palanca i la politja

Aquesta setmana hem descobert què és una màquina simple i per a què serveix. És imprescindible saber sobre màquines simples per a ser un bons inventors! Ja en coneixíem una: la roda; però hem pogut esbrinar moltíssimes coses sobre la palanca i la politja.

Incògnita 4: Què és una palanca i quins invents s’han fet gràcies a ella?

Les palanques són barres que estan posades a sobre un punt i ens ajuden a moure objectes. Primer, amb un regle i un llapis hexagonal vam construir una palanca. Després, vam posar-hi objectes diferents i vam observar quina força feiem i com ens ajudava la palanca a aixecar el pes.

Vam parlar dels invents que existeixen gràcies a la palanca. I va haver-hi un que ens va cridar l’atenció: la catapulta! Així que per parelles vam fer-ne una molt original i vam sortir a la terrassa a provar-la amb el nostre company.

Incògnita 5: Què és una politja?

La politja és una màquina simple que té una corda, i una roda que gira al voltant d’un eix. Amb una politja es poden moure objectes que pesen molt. A més, gràcies a la politja s’han fet molts invents. I vam descobrir-ne alguns a classe!

Tot i saber la teoria, ens va costar entendre exactament com funcionava. Així doncs, vam fer una politja en grups. Mireu quins resultats!

Amb dues cadires, una barra de fusta, una bobina, un fil i una cinta vam crear la nostra politja. I vam pujar un pes: unes bales en un got. Vam veure el funcionament i que el pes pujava sense problema.

Estem aprenent molt i tenim moltes ganes de seguir formant-nos com a inventors!

2n Escola Reina Elisenda Virolai