El telèfon i el cotxe

Seguim amb les incògnites! Com a bons inventors, necessitem conèixer els grans invents de la humanitat.

Incògnita 2: Què és allò que utilitzem per transmetre i rebre so?

Vam parlar d’un invent molt important: el telèfon. Però primer vam descobrir com es comunicava la gent abans de l’existència del telèfon. Va ser molt interessant!

Les persones sempre han tingut sistemes per comunicar-se a distància: amb senyals de fum, per colom missatger, per carta, per telègraf… Però no hi ha dubte que el telèfon ho va fer tot molt més senzill i immediat.

El telèfon el van crear Elisha Gray i Alexander Graham Bell. Però va ser Graham Bell qui va arribar primer a l’oficina de patents, de manera que van entrar en una famosa batalla legal que finalment va guanyar ell.

Però en realitat l’inventor del telèfon és Antonio Meucci, que el va crear uns anys abans. Com que tenia la dona malalta al llit, a Meucci se li va acudir inventar-se un aparell per a poder parlar amb ella des del despatx.

Per grups, vam fer un telèfon molt original. Observeu!

Vam sortir a la terrassa i el vam provar. Ens ho vam passar molt bé! Però sabeu perquè vam aconseguir comunicar-nos?

La nostra veu produeix un so que es propaga per l’aire en forma d’ona sonora. Quan aquesta ona sonora xoca contra un material elàstic i rígid, com el fons d’un got, i li transmet les seves vibracions, aquest, a la mateixa vegada, transmet a la corda el so i a través d’aquesta corda arriba a l’altre got, on el procés s’inverteix; la corda transmet les vibracions del fons del got a l’aire, que envia la informació a la nostra orella.

També vam crear un telèfon amb un fil tan  i tan llarg que arribava de la nostra classe a la terrassa, i ens vam enviar missatges secrets. Va ser molt divertit.

Incògnita 3: Fa molts i molts anys, a la Prehistòria, es va crear un invent que ha sigut un dels invents més importants de la humanitat. Sabríeu dir quin és i crear-ne una rèplica d’un invent que va existir a l’Edat Contemporània?

Vam parlar-ne molt sobre això i finalment vam arribar a una conclusió: la roda es va descobrir a la Prehistòria i gràcies a ella a l’Edat Contemporània es va inventar el cotxe.

Parem-nos a pensar en la quantitat d’objectes i màquines que ha inventat l’home que no existirien si abans no s’hagués inventat la roda. Simplement mirant al nostre voltant, no hi hauria cotxes, bicicletes, avions, motos, cadires per minusvàlids… I és que la roda és un dels invents més antics de la humanitat, i tot i que és ben senzilll, és un dels més importants.

Per grups, vam crear el nostre cotxe personalitzat. Van quedar uns cotxes ben moderns i originals. Els vam poder provar a la terrassa i ens va encantar veure com corrien gràcies als taps d’ampolla que funcionaven com a roda.

Seguim treballant, i esperant noves incògnites!

2n Reina Elisenda Virolai