La paraula del dia

El  joc lingüístic i creatiu té una presència significativa a l’escola. Cada matí fem la paraula del dia, un joc de consciència fonològica que ens permet aprendre d’una forma molt divertida. Prenem consciència que les paraules tenen uns fonemes i aquests estan representats per unes lletres concretes. Poc a poc, els infants van entrant al món màgic de la lectura i l’escriptura però gairebé sense donar-se compte.

Aquets dies estem treballant el vocabulari de l’hivern. Cada matí posem una paraula (hivern, gorra, bufanda, guants, anorac o guants) i els nens l’endevinen. – Com? Acostumen a relacionar la primera lletra amb els noms de la classe, molt treballats a P3. Sinó la saben els donem pistes mitjançant endevinalles. Un cop tots ja saben quina és la paraula del dia piquen els seus cops de veu, després l’estiren i sense voler els nens van prenent consciència de que la paraula està formada per uns sons i aquets estan representats per unes lletres que molts tenen en els seus noms.

Per finalitzar el joc, busquem paraules noves que tinguin el mateix so inicial i després el mateix so final que la paraula del dia.
Intentem d’aquesta manera, donar als infants l’ habilitat per poder analitzar les paraules en sons i així garantir l’èxit en la lectura a cicle inicial.

Gaudim tots plegats, nens i adults. És una manera divertida i diferent de construir aprenentatge d’una manera activa i participativa.

 

“Estimo les lletres que formen els mots, i els llavis que els diuen, i el cor que els entén… perquè als mots hi ha l’ànima de tota la gent.”

Joana Raspall (1997)

 

P4 Escola Reina Elisenda Virolai.