Som científics!

A 2n som científics!

Cada setmana el Sr. Pere científic, un senyor encarregat d’enviar projectes a escoles, ens envia reptes relacionats amb la ciència. Nosaltres, mitjançant el mètode científic, els intentem resoldre. Cada vegada que resolem un repte, enviem la resposta; i si és correcte, seguim rebent més reptes.

  1. Ens fem una pregunta sobre el món que ens envolta/ repte científic
  2. Elaborem una hipòtesi
  3. Dissenyem un experiment per demostrar la nostra hipòtesi
  4. Fem l’experiment
  5. Analitzem els resultats i arribem a una conclusió

Repte 1: Com funciona el meu cos?

Vam aprendre moltíssim sobre el nostre cos, i vam estudiar els ossos i les articulacions. Ens vam plantejar què passaria si no tingúessim articulacions i vam fer un experiment molt divertit a la terrassa. Heu provat de córrer, ballar o escriure sense moure les vostres articulacions?

Repte 2: Com funciona el meu ull?

Després d’elaborar la nostra hipòtesi vam dissenyar un experiment: una càmera estenopeica (“pinhole”). Sense saber què ens trobaríem quan miréssim, vam sortir a la terrassa a observar per la nostra càmera. Amb la sorpresa de que es veia tot del revés! Vam descobrir que quan mirem, el nervi òptic porta la informació al cervell, que gira la imatge. Sino, ho veuríem tot del revés!

Repte 3: Què és el so?

Com que ja sabíem que el cervell és molt important pel funcionament del nostre cos, vam elaborar una hipòtesi més completa per a aquest repte. Vam treballar el sentit de l’oïda i vam fer un experiment molt interessant, “el sound sandwich”. Vam veure, un cop el vam provar, que el so és una vibració. El so viatja en forma d’ones a la nostra orella, i passa per diferents llocs fins a arribar al cargol. Del cargol passa al cervell mitjançant el nervi auditiu.

Repte 4: Com ens identifiquen les empremtes dactilars?

Vista, oïda… ens va tocar parlar del tacte! De la dermis, l’epidermis… i de com les nostres empremtes dactilars ens identifiquen! Ningú té les mateixes empremtes dactilars, ni tan sols els bessons! Però vam voler provar-ho. Vam fer de detectius i vam veure amb deteniment les nostres empremtes dactilars i les dels nostres companys. Amb llapis i celo, una manera pràctica d’observar-les! A més, també vam utilitzar el nostre microscopi digital per veure la forma que tenen.

Repte 5: Quin gust tenen els aliments?

Sabíem bastant sobre aquest tema! Però no teníem gaire clar on anaven els diferents gustos a la llengua. Cada part de la llengua reconeix un gust (dolç, salat, amarg, àcid o umami). Vam agafar sal, sucre, llimona i cafè (descafeinat!) i vam intentar esbrinar a quina part de la llengüa sentíem els diferents gustos. Va costar una mica, però al final ho vam aconseguir!

Com que treballàvem els cinc sentits, i el gust i l’olfacte estan molt connectats… vam tapar-nos el nas i vam veure que els gustos no els sentíem de la mateixa manera, sino menys.

Vam enviar totes les solucions dels reptes i hem esperat la resposta amb molta il·lusió. Us anirem informant dels nostres progressos com a científics!

2n Reina Elisenda Virolai