Els espais d’aula

A l’aula, sovint, muntem diferents espais. En aquests tant podem treballar aspectes relacionats amb l’orientació espacial, com numèriques, de geometria o de lectoescriptura. En moltes hi estan en joc, a més, el companyerisme i el treball en equip ja que en vàries ocasions fem les dinàmiques per parelles o, la dinàmica d’aquell espai en si ja condueix a que hi hagi una bona comunicació entre nosaltres (per exemple, un joc de taula).

Tenim diferents espais i hi anem passant durant la sessió establerta, sovint per l’ordre que volem i allò que ens crida l’atenció.

Normalment decideix l’adult quins espais posarem en aquella sessió, però també hi ha cops que nosaltres opinem quins ens agraden més i, d’aquesta manera hi anem amb més ganes.

 

Les síl·labes. Piquem les paraules dels dibuixos que tenim i els anem classificant segons el número de síl·labes que tinguin.

 

Relacionar paraules amb les imatges.

 

Crear una paraula amb l’abecederi que tenim desglossat.

 

Relacionem el cognom amb la foto d’un company. De vegades ens va bé mirar-ho a la llista perquè encara no ens els sabem tots.

 

Escrivim a la pissarra digital.

 

Escrivim a les pissarretes de retoladors.

 

Els números del revés. Sovint escrivim els números del revés. Aquí hem d’encerclar amb un xurro de plastilina quins números estan ben escrits.

 

Comptem palets. Posem tants palets com el número que ens indiqui.

 

El davant i el darrere. Posem les pinces en relació el número gran que tinguem escrit; hem d’indicar quin és el número que va davant i quin és el que va darrere.

 

Quin número falta? Posem en el forat buit quin és el número que falta de la sèrie.

Aquest joc de taula consisteix en anar omplint les caselles segons el número que te vagi sortint al dau.

 

La carrera. Tirem amb dos daus i anem avançant per les caselles.  (Al darrere de la foto es veu com juguem al parxís i a l’UNO; jocs on també hi entra en joc la numeració).

 

Orientació espacial i percepció visual. Indiquem les diferències dels dibuixos.

 

Les peces de l’avi Jaume. La geometria, la imaginació i la física hi estan en joc. Sovint fan rodar una peça rodona i comproven com cau per la rampa.