Descobrim més invents!

Hem descobert que la politja és una màquina simple i gràcies a ella s’han creat invents com una persiana que tenim a la classe, una bandera o un pou.

Per entendre millor el seu funcionament, amb un pal llarg, un carret de fil, dues cadires, fil, cinta, dos gots de cartró i pinces hem creat la nostra politja. Ens hem dividit per grups i hem vist què passava quan posàvem més pes a un got que a un altre.

Quina manera tan divertida d’aprendre sobre noves màquines simples, i nous invents!

A més, com a part de la incògnita, hem provat diferents maneres de moure un pes. Amb una pila de llibres, hem intentat aixexar un pes que estava lligat a un regle. Costava molt! Què podem fer? No costarà tant si afegim una rampa…

Amb l’ajuda de tots, ho hem provat amb el nostre grup de treball. Costa molt menys! Gràcies a aquesta activitat, hem après sobre el pla inclinat i quins invents s’han fet a partir d’aquest.

Per acabar, hem parlat dels cargols, que en certa manera són similars als plans inclinats. Quants espirals tenen els cargols? I els claus? Perquè es van inventar? Si jo vull pujar una muntanya, com em costarà més pujar-la, en línia recta o en mode espiral?

Mentre donàvem resposta a totes aquestes preguntes, hem provat claus i cargols en un bloc de plastilina i hem calculat quan es triga més i com costa posar aquestes màquines simples a dins.

Estem a punt d’acabar les incògnites 4, 5 i 6!

2n Reina Elisenda Virolai